Dieta w ciąży – co kobieta powinna jeść?

Dziecko rozwijające się w brzuchu mamy otrzymuje od niej tlen oraz wszystkie substancje odżywcze. Dlatego tak

ważne jest, aby w okresie ciąży prawidłowo się odżywiać, ponieważ od tego zależy zdrowie dziecka zaraz po

urodzeniu oraz jego późniejsza kondycja. Nie warto na pewno jeść za dwoje, szczególnie w pierwszym trymestrze,

gdy kobieta nie potrzebuje dużo więcej kalorii niż zazwyczaj. Kolejne trymestry to jedynie 300 kalorii więcej.

Warto natomiast wzbogacać menu w produkty bogate w witaminy i składniki mineralne. Bardzo ważna jest witamina

D, której brak może w przyszłości spowodować, że maluszek będzie miał słabsze kości i zęby, dlatego jedz

nabiał, migdały i fasolę.Kolejnym ważnym pierwiastkiem jest żelazo, które znjaduje się w czerwonym mięsie,

sardynkach, suszonych owocach i zielonych warzywach. Również w zielonych warzywach, orzechach i słoneczniku

znajdziemy kwas foliowy, czyli pierwiastek o ogromnym znaczeniu, jego niedobór może powodować wrodzone wady

układu nerwowego dziecka. Przestrzeganie kilku zasad zdrowego odżywiania pozwoli złagodzić dolegliwości ciąży i

będzie sprzyjać zdrowiu i przyszłej dobrej kondycji dziecka.Jeśli kobieta jest wegetarianką i w czasie ciąży

także nie planuje jeść mięsa powinna skupić się przede wszystkim na analizie jakim typem wegetarianki jest.

Jeśli nie jada tylko mięsa, natomiast ryby oraz inne produkty we właściwych ilościach i proporcjach to taka

dieta jest odpowiednia i zawiera wszystkie niezbędne składniki. Jeśli przyszła mama jest weganką i nie jada

produktów pochodzenia zwierzęcego, powinna przez całą ciążę być pod stałą opieką dietetyka i prawdopodobnie

będzie musiała przyjmować suplementy z wapniem, żelazem, kwasami Omega-3, witaminami z grupy B oraz witaminą

D.