Ostatnio natknęłam się na bardzo smaczną zupkę. Oto przepis
na pomidorową z bazyliowym akcentem:Składniki:- pęczek włoszczyzny,- ekologiczna kostka rosołowa drobiowa,-
dwie puszki pomidorów bez skórki,- 3 łyżki przecieru pomidorowego,- bazylia (świeża, bądź suszona),- 2 ząbki
czosnku,- sól, pieprz do smaku,- liść laurowy, ziele angielskie,- szczypta cukru.Na początku gotujemy wywar z
jarzyn. Dodajemy liść laurowy i ziele. Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy wywar. Dodajemy następnie kostkę
rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Teraz dodajemy pomidory oraz w razie potrzeby – przecież pomidorowy.
Konieczne jest dodanie szczypty cukru, która zneutralizuje kwaskowatość pomidorów. Następnie w garnku ląduje
posiekany czosnek. Gotujemy do momentu, gdy pomidory się rozpadną. Jeśli lubimy kremy, możemy wszystko
zmiksować na gładką masę. Na końcu dodajemy pysznej bazylii, która podkreśli smak. W przypadku braku bazylii,
doskonale sprawdzi się polska pietruszka. I tak możemy zajadać pyszną, zdrową i lekkostrawną pomidorową, którą
wszyscy Polacy uwielbiają.Znalezione na http://lubiejesc.blogerki.pl/2013/05/17/dietetyczne-zupy_dedje.html.